ISLAMIK

Mengenal Ahli Sihir, Dukun Dan Bomoh Yang Berhubung Dengan Jin

Tidak seperti cerita kartun atau filem barat kononnya ahli sihir memakai jubah hitam, bertopi tajam ke atas dan menaiki penyapu terbang, ahli sihir yang sebenarnya tidaklah kelihatan berbeza daripada kebanyakan orang ramai.

Mereka mungkin berkeluarga, ada pekerjaan dan berpenampilan biasa sekalipun mempunyai perhubungan dengan jin dan mengamalkan sihir.

الاستعانة بالشياطين على تحصيل ما لا يقدر عليه

Meminta pertolongan kepada syaitan untuk mendapatkan sesuatu yang diluar kemampuannya atau sesuatu yang luar biasa.

Berikut adalah sedikit panduan yang dapat dikongsikan sebagai cara mengenali dukun, bomoh serta mereka yang mengamalkan sihir dan berurusan dengan jin;

1.Mampu merawat dan melakukan pelbagai perkara ajaib tetapi cara hidupnya menyalahi Islam dan tidak ikut syariat.

Seorang tukang sihir pasti berusaha menyembunyikan rahsia dan amalannya kerana bimbang akan dibinasakan oleh orang yang beriman. Namun status mereka akan terbongkar jika disoal tentang agama, tauhid, ilmu-ilmu alQuran dan syariah serta melihat cara hidup mereka yang ternyata jahil dan menyalahi Islam namun memiliki kelebihan serta kemampuan yang luar biasa.

Sebagaimana pesan Imam al-Syafie rahimahullah ;

بَلْ إِذَا رَأَيْتُمُ الرَّجُلَ يَمْشِي عَلَى الْمَاءِ، وَيَطِيرُ فِي الْهَوَاءِ، فَلَا تَعْتَبِرُوا بِهِ حَتَّى تَعْرِضُوا أَمْرَهُ عَلَى الْكِتَابِ وَالسُّنَّةِ.

“bahkan jika kalian melihat seseorang berjalan di atas air dan terbang di atas udara maka janganlah terpedaya olehnya sehingga kalian menimbang perkaranya di atas Al-Qur’an dan As-Sunnah.” [Riwayat Ibn Abi Hatim]
Ingatlah, Allah sangat cinta kepada Nabi Salallahualaihiwassalam dan Dia tidak akan memuliakan seseorang yang bermaksiat dan menyalahi syariat baginda kecuali itu adalah dari syaitan.

2.Bomoh, dukun atau si perawat itu meminta sesuatu dari pesakit seperti rambut, bajunya, gambar dll. Hal ini seperti sihir Labid bin al-asham kepada baginda Salallahualaihiwasallam.

3.Si perawat atau sang bomoh meminta nama pesakit dan nama ibunya serta menyuruh melakukan petua-petua tertentu yang pelik. Itu adalah permintaan jin dan ianya haram dipatuhi. Termasuk juga menjadi amalan mereka mengenakan pengeras atau upah tertentu yang ditetapkan oleh jin atau tukang sihir. Contohnya minta sediakan garam, pulut kuning, kunyit, halia, ajinomoto, beras, kain hitam dll.

Hakikatnya baginda rasul, para salaf merawat penyakit sihir dan gangguan syaitan dengan berpandukan kepada alQuran dan iman.Daun bidara, air zam zam, tamar dll yang digunakan para salaf tak lebih dari sekadar penguat zahir pesakit, membantu jiwanya melawan sihir.

Bukannya menjadi bahan rawatan. Ianya umpama panadol, ubat doktor bagi mengurangkan derita pesakit sihir, bukan untuk menyembuhkannya kerana hanya Allah yang dapat menyembuhkannya dengan berwasilah kepada alQuran dan Iman.

4.Si perawat, tukang urut, bomoh dan dukun serta ustaz melakukan upacara tertentu seperti jampi-serapah yang bercampur antara ayat Quran dan bacaan lain seperti seruan azimat, meniup pada kemenyan, memotong limau, membuat ikatan dan pintalan, melukis rajah, mengguna tangkal, sembelihan, menyebut nama-nama jin atau ketua jin, menyeru nama wali, orang mati atau pendekar.Perawat yang sebenar yang mengikut syariat, mana ada benda ni semua. Mereka cukup sekadar baca alQuran, solat dan berzikir.

5.Mana-mana insan yang menjalin hubungan dengan syaitan orangnya pengotor, berbau busuk atau tidak sedap, wajahnya gelap, masam, matanya merah, liar dan biadap, suka berbicara lucah, jika pun dia pandai menyamar disebalik ‘topeng ustaz’ akan terdedah melalui ujian perempuan dan wang. Mereka amat gilakan kedua-duanya dan akan terdedah tembelangnya ketika berurusan dalam hal ini.

6.Tidak telus dan tidak jujur, banyak berahsia serta bercakap sesuatu tentang pesakit secara tergantung. Dia tidak mahu kita dengar jampi-serapahnya, disoal banyak dia akan marah.

7.Tidak mampu berdepan dengan ayat Allah yang dibaca oleh orang yang beriman dan bertaqwa. Jika diperhatikan para Ustaz yang beramal dengan sihir dan ilmu kedukunan menambah kekuatan sihir mereka melalui dosa penyebaran hadith palsu, pembohongan atas nama agama dan lain-lain maksiat agar bertambah mujarab bantuan syaitan kepada mereka. Namun jika bertembung dengan alim-ulama yang soleh, mereka akan takut, resah dan lemah. Bahkan jin mereka akan lari meninggalkan mereka.

Sumber: ustaz.blogspot.my

Leave a Comment