PETUA DAN HERBA

Buah Sukun, Buah Yang Kaya Dengan Pelbagai Khasait dan Manfaat Untuk Kesihatan

Banyaknya kandungan gizi tersebut membuat sukun menyimpan berbagai khasiat atau manfaat bagi kesihatan dan juga membantu mengatasi beberapa jenis penyakit. Berikut adalah manfaat sukun untuk kesihatan.

#1- Kaya Kandungan Serat

Bagi para pengidap diabetes buah sukun sangat bemanfaat kerana kandungan seratnya yang dapat mengurangi penyerapan gula oleh tubuh. Menurut penelitian menunjukan bahwa bila kita mengkonsumsi buah sukun secara rutin dapat mengurangi risiko diabetes dan kadar gula dalam darah dapat dikawal.

#2- Kenyang Lebih Lama

Buah sukun sering dijadikan makanan pengganti nasi pada ketika seseorang menjalani diet kerana buah ini tanpa meningkatkan pengambilan kalori dapat memberikan rasa kenyang yang tahan lama. Sehingga seseorang merasa aktif dan bertenaga saat mengkonsumsinya.

#3- Sumber Omega 6 Dan Omega 3

Menurut pakar pemakanan, memakan buah sukun dapat membantu perkembangan pembesaran anak serta pertumbuhan otak mereka karena kandungan asam lemak omega 3 di dalam buah sukun. Ditambah lagi adanya sepasang asam lemak esensial yang baik untuk kesihatan jantung.

#4- Sembelit

Kadar serat yang tinggi pada buah sukun dapat berperanan dalam melancarkan pembuangan air besar dengan cara rutin mengkonsumsinya. Selain itu juga dapat mengeluarkan racun dari usus.

#5- Makanan Diet

Untuk orang yang menderita obesitas, buah sukun merupakan pilihan yang tepat. Mempunyai jumlah serat yang tinggi dan lebih sedikit kalori sangat ideal untuk dimasukan ke dalam daftar menu diet Anda.

#6- Bagus Untuk Kecantikan

Adanya kandungan omega 3 dan omega 6 dalam buah sukun sangat bagus untuk kecantikan kulit.  Selain itu buah sukun juga kaya dengan kandungan  vitamin C yang juga bagus untuk kesihatan kulit.

#7- Sumber Antioksidan

Mengkonsumsi buah sukun secara teratur akan membuat kulit sihat baik luar maupun dalam. Menurut penelitian terbaru ditemukan antioksidan dalam buah sukun yang baik untuk mencegah terjadinya infeksi kulit. Dengan memakan buah sukun secara wajar seseorang akan mendapatkan kulit yang halus dan bersinar.

#8- Sumber Vitamin Dan Mineral Untuk Rambut

Adanya kandungan asam lemak omega 6 pada buah sukun sangat bermanfaat bagi kesihatan folikel rambut. Hasil yang didapatkan rambut tidak mudah gugur, sihat dan menguatkan akar rambut serta mencegah kebotakan. Malahan manfaat buah sukun mampu menghilangkan kelemumur pada rambut.

Leave a Comment